Sambal Tumis Sotong
Bahan-bahan:
500 gm sotong putih --> dipotong bulat2
sedikit asam jawa--> bancuh dlm 1/2 cwn air
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
4-6 sudu cili boh --> klu mahu pedas letak lebih
1 sudu kicap
Bahan tumis:
1/2 biji bwg besar --> dihiris
5 ulas bawang putih* --> cik nisa suka nak letak bwg putih lebih
5 biji bwg kecil*
1 biji buah keras*
sejemput udang kering*
* kisar bahan2 ini.
Cara-cara memasak:
- Panaskan minyak yang cukup untuk menumis (anggaran dlm 4 -6 sudu besar). setelah minyak panas, gorengkan bwg besar yg telah dihiris sehingga layu, kemudian masukkan bahan yang dikisar. tumis sehingga pecah minyak.
- kemudian masukkan gula melaka, sedikit garam, sos tiram. tumis hingga sebati. kemudian masukkan lada boh. tumis dengan api perlahan sehingga pecah minyak.
- masukan air asam jawa dan sos cili dan gaul sebati. masak sehingga pecah minyak.
- masukkan sotong dan gaulkan. sekiranya terlalu pekat tambahkan dlm 1/2 cwn air.
- akhir sekali tambakan sedikit gula pasir dan garam sekiranya perlu. masak hingga betul2 pecah minyak dan hidangkan. jgn terlalu lama nnti sotong over cooked dan liat.
Selamat mencuba! :)