Followers, Terima Kasih :)

Monday, January 23, 2012

Masakan Melayu : Asam Pedas Kari Ikan Merah


Assalamualaikum.w.b.t.

Sebenar-benarnya ini adalah entry lama.
Entry dalam personal blog. DISINI.
Saja mahu share disini pula.
Senangkan, kita sekalikan disini.


p/s: 
Ada kisah sedih disebalik menu/lauk ini. 
Serius sedih dan tragik. 
Jauh terkesan dilubuk hati.
Lupakanlah kisah itu dan terus ke resipi ok?


Asam Pedas Kari Ikan Merah
(recipe import dr nun jauh..:p )


Bahan - bahan:
500 gm ikan merah (apa2 ikan pon boleh) - tp cik nisa gunakan ikan merah
beberapa batang bendi --> belah 2(klu periok tu kecik) / tak nak belah pon xpe
2 biji tomato --> belah 4
1 kuntum bunga kantan --> belah 4
segenggam daun kesom --> tp cik nisa tak pakai daun kesom
sejemput asam jawa --> bancuh dgn air 1/2 cwn
2 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa --> cik nisa gunakan gule melaka(lebih lemak)


Bahan tumis:
6 - 8 biji bwg kecil*
5 ulas bwg putih* --> cik nisa suke nak pakai byk bwg putih
1 cm halia*
1inci kunyit hidup*
1/2 cm hirisan lengkuas*
sedikit belacan* --> cik nisa pakai udang kering(pon ok)
1 biji buah keras*
3-4 sudu lada boh --> ikot citarase. nak pedas campak lebih
2 sudu serbuk kari ikan


* kisar bahan ini.


Cara-cara memasak:
  1. ikan merah dipotong dan dibasuh bersih. Kemudian, perap bersama segeggam asam jawa (utk menghilangkan bau hanyir ikan) dan garam. biarkan. sekiranya nak masuk dlm periuk bilas ikan.
  2. dlm periuk, panaskan minyak yg cukup uyk menumis. Tumiskan bahan2 yang dikisar td sehingga naik minyak. lebih elok gunakan api yang sederhana.
  3. kemudian, masukkan lada boh, dan serbuk kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air.
  4. tumis sehingga sebati dan naik minyak. masukkan setgh sudu gula melaka dan sedikit garam. masukkan air asam jawa dan asam keping. diikuti bunga kantan dan daun kesum. kacau hingga sebati.
  5. masukkan ikan dan gaulkan dengan bahan tumisan. kemudian masukkan 500ml air. biarkan mendidih. masukkan bendi. pastikan rasa manis dan masin mengikut selera.
  6. Akhir sekali masukkan belahn tomato dan biarkan mendidih dan pecah minyak.

Selamat mencuba! 

p/s: Terima kasih Acik. Recipe ni memang TERBAIK!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...