Assalamualaikum.w.b.t.
Sebenar-benarnya ini adalah entry lama.
Entry dalam personal blog. DISINI.
Saja mahu share disini pula.
Senangkan, kita sekalikan disini.
p/s:
Ada kisah sedih disebalik menu/lauk ini.
Serius sedih dan tragik.
Jauh terkesan dilubuk hati.
Lupakanlah kisah itu dan terus ke resipi ok?
Asam Pedas Kari Ikan Merah
(recipe import dr nun jauh..:p )
Bahan - bahan:
500 gm ikan merah (apa2 ikan pon boleh) - tp cik nisa gunakan ikan merah
beberapa batang bendi --> belah 2(klu periok tu kecik) / tak nak belah pon xpe
2 biji tomato --> belah 4
1 kuntum bunga kantan --> belah 4
segenggam daun kesom --> tp cik nisa tak pakai daun kesom
sejemput asam jawa --> bancuh dgn air 1/2 cwn
2 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa --> cik nisa gunakan gule melaka(lebih lemak)
Bahan tumis:
6 - 8 biji bwg kecil*
5 ulas bwg putih* --> cik nisa suke nak pakai byk bwg putih
1 cm halia*
1inci kunyit hidup*
1/2 cm hirisan lengkuas*
sedikit belacan* --> cik nisa pakai udang kering(pon ok)
1 biji buah keras*
3-4 sudu lada boh --> ikot citarase. nak pedas campak lebih
2 sudu serbuk kari ikan
* kisar bahan ini.
Cara-cara memasak:
- ikan merah dipotong dan dibasuh bersih. Kemudian, perap bersama segeggam asam jawa (utk menghilangkan bau hanyir ikan) dan garam. biarkan. sekiranya nak masuk dlm periuk bilas ikan.
- dlm periuk, panaskan minyak yg cukup uyk menumis. Tumiskan bahan2 yang dikisar td sehingga naik minyak. lebih elok gunakan api yang sederhana.
- kemudian, masukkan lada boh, dan serbuk kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air.
- tumis sehingga sebati dan naik minyak. masukkan setgh sudu gula melaka dan sedikit garam. masukkan air asam jawa dan asam keping. diikuti bunga kantan dan daun kesum. kacau hingga sebati.
- masukkan ikan dan gaulkan dengan bahan tumisan. kemudian masukkan 500ml air. biarkan mendidih. masukkan bendi. pastikan rasa manis dan masin mengikut selera.
- Akhir sekali masukkan belahn tomato dan biarkan mendidih dan pecah minyak.
Selamat mencuba!
p/s: Terima kasih Acik. Recipe ni memang TERBAIK!