Followers, Terima Kasih :)

Tuesday, January 24, 2012

Cake : Soft Steam Banana Cake


Salam.

Maaf.
Ini adalah baking yang telah cnk buat tahun 2011 agaknya.
Saja flashback dan tampal disini pula.
Asalnya di personal blog. 
Pindahkan kesini supaya senang buat rujukan. :)




Soft Steam Banana Cake

Banana cake yg sgt soft n sedap! 
Alhamdulilah menjadi. first trial jugak.



Mengikut turutan: 
bahan-bahan A yang sudah dicampur n dilecek, 
telur 5biji, 
corn oil, 
tepung hongkong & gandum.


Ingredients [A]
250 gm. mashed banana (250gm pisang- Dilecek&blend halus)*
1/2 tsp. vanilla essence (1/2 t esen vanila)*
1 tsp. Bicarbonate of soda ( 1 tsp soda bikarbonat)*
a pinch of salt (secubit garam)*


Ingredients [B]
5 eggs (5biji telur gred A)
100 gm. brown sugar (100gm gula perang)
165 gm. Hong Kong flour (165gm tepung Hongkong / Pao)
1 tsp. Baking powder (1 tsp serbuk penaik)
65 gm. corn oil (65gm minyak jagung)
60 gm castor sugar (60gm gula kastor)


Method
  1. Mix all the ingredients (A) together and set aside. Or blend all ingredient(A), make sure you mashed banana first. (Campurkan semua bahan A & ketepikan)
  2. Whisk eggs and sugar (brown & castor sugar) together till fluffy, add in flour and baking powder and mix till well combined. Add in mashed bananas mixture and corn oil and stir till well combined. (Pukul telur & gula dengan sampai kembang, masukkan tepung & serbuk penaik and gaul rata kemudian masukkan campuran bahan A dan minyak jagung…gaul rata
  3. Pour into a greased and lined loaf pan and steam for 15 to 20 mins till cooked. (Tuang adunan ke dalam loyang yg bergris & dilapik kertas minyak(terpulang, me xlapik pon) & kukus selama 15 hingga 20 minit… atau sehingga masak)
  4. Cara nak uji kek dah masak, cucukkan pisau sehingga dasar kek dan tarik. Sekiranya tiada serpihan kek, that means kek u all dah masak le tu.
  5. Serve (Hidangkan...selepas masak dan of coz lepas sejuk la...)

:) Selamat mencuba



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...